Joker
Jag såg Joker på bio för några veckor sedan vilket gav mig många känslor. Men framförallt blev jag irriterad! För att mina vänner och kollegor ska slippa höra fler rants av mig om saker som berör film så skriver jag istället ett inlägg om det. 

För att förtydliga så blev jag inte irriterad på filmen. Joker är en fantastisk film som tillfredsställde mig på många sätt. Den är extremt estetisk och visuellt tilltalande, dialogen är slagkraftig och Joaquin Phoenix är en otroligt begåvad skådespelare. Filmen hade inslag av råhet och brutalitet som jag uppskattar. Den hade även ett slut som uppmuntrar till fri tolkning hos publiken, jag uppskattar att få fundera och tänka efter att jag sett en film. Det är inget jag kräver för att tycka om en film men jag gillar när jag får möjligheten till det. 

Det som skapade irritation var att det fanns barn på bion. Bredvid mig satt det en kille på kanske 10-12 år. Jag blir då upprörd för barn ska inte se filmer som Joker, och för att det innebär att människan som gick på bio med det här barnet har ingen aning om vad Joker är för film och har inte bemödat sig att ta reda på det för sitt barns skull. Barnet har troligtvis sett titeln på filmen och gått till sina föräldrar och sagt att den vill se den nya batman filmen. Såklart! Joker har 15 års gräns, när du bokar på nätet måste du kryssa i att du är medveten om att det är 15 års gräns på filmen. Joker gick även sent på kvällen. Jag kan känna att varningsklockorna borde ha ringt. Barnet bredvid mig somnade som tur var ca. 30 min in i filmen vilket troligtvis besparade den en del trauma. 

Vi träffade på några kompisar på bion som hade impulsbokat Joker och inte alls hade förväntat sig en sådan mörk film, och har även sett på sociala medier att människor reagerat likadant. Lyssnade på en podd där en person varit och sett den på bio och där ett gäng ungdomar suttit och klagat på att filmen var dålig och tråkig.

Jag förstår att Joker för tankarna till Batman och att det ska vara en actionfilm och att om man inte läst på om filmen innan kan behöva processa en del efter att man sett den. Det är en extremt mörk och ångestfylld film och är man inte mentalt förbered så kommer man bli chockad. Det jag blir upprörd och rent av arg på är när människor skriver negativa recensioner och klagar på Joker för att det INTE är den actionfilmen dem förväntat sig. För mig är det totalt ologiskt för Joker har aldrig utgett sig för att vara en actionfilm. Trailern ger absolut inga falska förhoppningar om det och genren på IMDB är Crime, Drama, Thriller. 

När jag ser en film, framförallt på bio men även hemma, är jag väldigt noga med att ha rätt förväntningar på filmen. Exempelvis gillar jag monsterfilmer och speciellt Godzilla. När jag såg senaste Godzilla förväntade jag mig coola monsterscener och mycket action, jag förväntade mig inte smarta och genomtänkta dialoger. Hade jag haft dem förväntningarna innan hade jag blivit besviken men nu blev jag inte det utan var nöjd efter filmen. 

Det jag vill förmedla är att du kan aldrig utvärdera eller recensera en produkt utifrån något den inte är eller aldrig utgett sig för att vara! Hade Joker marknadsfört sig som en actionfilm i samma nivå som de tidigare Batmanfilmerna så hade jag accepterat att människor tycker den är tråkig. Men jag accepterar inte det nu. 

Jag vill uppmuntra alla till att kolla upp vad det är för typ av film du ska se innan du gör det. För mig känns det annars som om jag skulle gå in på ticketmaster, boka en slumpad konsert, gå på den och sen klaga och vara upprörd över att det inte är den musikgenren jag gillar. Jag känner att det inte är rättvist mot de männsikor som ligger bakom filmen och som jobbat hårt med den. Ytterliggare ett exempel är MAD MAX: Fury road som jag älskade, där regissören George Miller var öppen med att visionen för filmen var hög fokus på det visuella och med lite dialog. Sedan ser jag på youtube personer som gör videos där de säger att filmen var tråkig då den inte hade någon dialog. Då vill jag skrika "Du har ju inte fattat någonting!". Men istället skriver jag här att jag lovar att om du har rätt förväntningar kommer du uppskatta filmen och få en bättre upplevelse. 

Som avslutning vill jag bara säga "All hail Joaquin Phoenix"! Jag hoppas verkligen hans psyke klarar av att gå vidare från denna rollen för det kan inte ha varit ett enkelt jobb. Fantastisk film och en fantastisk skådespelare.